הרשת הכלל-עולמית (World Wide Web) היא מערכת מידע שמאפשרת לנו לשתף תוכן ברחבי העולם, ומכונה "האינטרנט" – המרחב שבו אנחנו שולחים הודעות וואצפ, נכנסים לטוויטר וגולשים באתרים. הרשת הכלל עולמית הומצאה ב1989 על ידי טים ברנרס-לי, כשעבד במרכז האירופאי לחקר הגרעין (CERN). ב2013 CERN העלו לאוויר אתר הנצחה שמשחזר את אתר האינטרנט הראשון שהוקם, וניתן למצוא אותו בכתובת: info.cern.ch. רשתות אינטרנטיות שימשו גופים ציבוריים, ממשלתיים ופרטיים עד שבמחצית הראשונה של שנות ה90 הפך האינטרנט לנחלת הציבור כולו, בזכות התפשטות הרשת הכלל-עולמית. מאז, הרשת הכלל-עולמית שינתה את פני התרבות, ובפרט את הדרך שבה אנו עושים עסקים. היום יש כבר יש 1.13 מיליארד אתרים בעולם ו71% מהעסקים מחזיקים אתר (נכון לפברואר 2023).
נקודות מפתח
- הרשת הכלל-עולמית (World Wide Web) היא מערכת מידע לשיתוף תוכן שהומצאה ב1989. במחצית הראשונה של שנות ה90 הפכה לנחלת הציבור, והיום יש כבר יש 1.13 מיליארד אתרים בעולם ו71% מהעסקים מחזיקים אתר (נכון לפברואר 2023).
- בבניית אתר יש היבטים רבים וחשוב לעדכן אותו מעת לעת ולהיות מודעים למגמות הבינלאומיות. תמצתנו את ההיבטים הרבים לשלושה מוקדים לבניית אתר מצוין: עיצוב, פונקציונליות וטכנולוגיה.
- עיצוב מצוין תופס את העין, מתכתב עם זהות המותג וקל לשימוש.
- תפקודיות (Functionality) מצויינת מביאה לידי ביטוי את העיצוב באופן פשוט, נגיש ומהיר.
- טכנולוגיה מצויינת כוללת אבטחה, ניהול מידע ותוספים רלוונטים.
אתר האינטרנט בימינו הוא חלון הראווה של העסק, ועל כן – רמת העיצוב צריכה להיות בהתאם. מעבר לעיצוב יפה שמושך את העין וקורא לפעולה, חשוב לשים דגש על איפיון חווית המשתמש (UX/UI) ככה שתיהיה כמה שיותר פשוטה ושימושית. שימושיות (Usability) היא בין המושגים היותר חשובים בעיצוב חווית משתמש, והיא מתוארת על ידי היכולת של מערכת לספק למשתמשים את התנאים לבצע משימה בצורה בטוחה, אפקטיבית ויעילה. ג'ייקוב נילסן ופרופ' בן שניידרמן הגדירו ב2012 חמישה מאפיינים לשמשיות: לימודיות, יעילות, זכירות, שגיאות ושביעות רצון. בנוסף, העיצוב הגרפי צריך לעורר תחושת ביטחון, תחושת הנאה וקריאה לפעולה. כל זאת תוך שימוש באלמנטים המזוהים עם המותג – צבעוניות, טיפוגרפיה ותמונות.
התפקודיות (Functionality) מורכבת מהתכונות של האתר ואיך הן מתפקדות בפועל: רכישה מקוונת, ניווט, קריאה, צפיה, חיפוש, הרשמה, נגישות, שיתוף, התאמה אישית ועוד. למעשה מדובר בפעולת שמשתמש הקצה מבצע באתר. כל אלו משפיעות על חווית המשתמש בפועל, וכדי לוודא את תקינותן יש צורך בבקרת איכות קפדנית. ברוב המקרים,עיצוב האתר וחווית המשתמש נעשים על אב טיפוס ולא על האתר בפועל, ככה שאחד התפקידים החשובים של הפונקציונלית היא להביא את העיצוב לחיים.
הטכנולוגיה כוללת את הצד האחורי של האתר – שרת האחסון, קטעי קוד, מודל הנתונים, תוספים, אבטחה ועוד. כל אלו אמנם לא בהכרח נראים לעינו של משתמש הקצה, אך משפיעים על החוויה שלו באתר ועל התפישה שלו את המותג. לדוגמא, תוספי אבטחה וחומות אש (Firewall), אמנם לא נראות לעין הצופה אבל כן ישפיעו על תחושת הביטחון של המשתמש. עוד פרמטר מדיד חשוב הוא מהירות האתר, ובמידה רבה הוא מושפע מהטכנולוגיות שבהן האתר משתמש – גם הוא משפיע מאוד על חווית המשתמש, ובמידה מסויימת גם נראה לעין.
לסיכום, עיצוב, פונקציונלית וטכנולוגיה הם המוקדים אליהם אנחנו מתמצתים את איכות האתר עבור משתמש הקצה והם מורכבים מהיבטים רבים, כאשר הצגנו חלק קטן אך עיקרי מהיבטים אלו. יש תהליכים רבים שיכולים לשפר את האתר כגון עיצוב זהות מותג מחדש שירענן את עיצוב האתר, או אופטימצזיה לדרישות מנוע החיפוש (Serach Engine Optimization) שהיא מקבץ תהליכים שמשפרים היבטים בשלושת המוקדים עיצוב, פונקציונליות וטכנולוגיה. ברמה העסקית, כדאי להיות מודעים לעקרונות הקאיזן – "שיפור מתמיד", ובכל נקודת זמן לשפר עוד דבר קטן באתר.
מקורות
The birth of the Web. (n.d.). CERN. Retrieved November 26, 2023, from The birth of the Web | CERN
Colenso, M. (Ed.). (2000). Kaizen Strategies for Improving Team Performance: How to Accelerate Team Development and Enhance Team Productivity. Financial Times Prentice Hall (Pearson Education).
Haan, K. (2023, February 14). Top Website Statistics for 2023 – Forbes Advisor. Forbes. Retrieved November 26, 2023, from Top Website Statistics for 2023 – Forbes Advisor
Nielsen, J. (n.d.). Usability 101: Introduction to Usability. Nielsen Norman Group. Retrieved November 26, 2023, from Usability 101: Introduction to Usability